achtergrond

podcast over seksualiteit na borstkanker

Borstkanker en seksualiteit

In 2016 werd bij 14.640 vrouwen in Nederland borstkanker vastgesteld.* Door verbeterde screening en behandeling wordt de groep ‘overlevers’ gelukkig steeds groter. Daarmee is aandacht voor de kwaliteit van leven na behandeling van kanker nog belangrijker. Een groot deel van de vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker ervaart echter veranderingen in de seksualiteit, wat de kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Door de operatie aan de borst, en eventueel chemotherapie en/of hormoonbehandeling kunnen vrouwen zich bijvoorbeeld minder aantrekkelijk voelen, hebben zij geen of minder zin in seks, ervaren ze pijn tijdens het vrijen of zijn ze te moe. Deze veranderingen in de beleving van seksualiteit kunnen het zelfvertrouwen en zelfbeeld van vrouwen beïnvloeden, en ook de relatie met de partner veranderen.

Waarom een podcast over seksualiteit na borstkanker?

Het medium podcast leent zich uitstekend om dieper in te gaan op een intiem onderwerp als deze. De verhalen van ervaringsdeskundigen hebben een persoonlijke toon en de uitleg is beter behapbaar dan geschreven materiaal. De podcasts zijn individueel en gratis te beluisteren op deze website en ook toegankelijk via de standaard podcast-app op de smartphone.

Over de podcastserie

Het onderwerp seksualiteit komt (te) weinig aan bod bij de behandeling van borstkanker en vrouwen blijven rondlopen met vragen. De herontdekking van haarzelf biedt (h)erkenning van vragen waar vrouwen mee kunnen worstelen en geeft daarbij toepasbare kennis en concrete tips. De verschillende afleveringen zijn gecentreerd rondom herkenbare thema’s zoals: het zelfbeeld en zelfvertrouwen, intimiteit en relaties, hormonale veranderingen en vermoeidheid.

In de podcastserie delen ervaringsdeskundigen en professionals verhalen en adviezen. Zeven vrouwen vertellen openhartig over hun veranderde seksualiteit na de behandeling van borstkanker. De eerste podcast is voor iedereen en gaat meer algemeen in op de vraag, wat als de voorwaarden voor seksualiteit niet meer vanzelfsprekend zijn? Wat zegt dat over jou en je beleving van seks? Daarnaast is er een serie luistertutorials die zich richten tot vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. Hierin komen persoonlijke verhalen en adviezen aan bod. De herontdekking van haarzelf maakt een intiem onderwerp bespreekbaar.

Podcast De Herontdekking Van Haarzelf Foto Kamerich Budwilowitz

© Kamerich & Budwilowitz